Wat doet een elektricien?

Zijn vak

Allereerst heeft een elektricien een zeer specifieke opleiding genoten. Maar door werken leer je het meest en daarom heeft de elektricien tijdens, voor en na zijn opleiding veel praktijkwerk gedaan. Veel vakmensen in dit beroep hebben al ervaring op dit gebied voordat zij met een opleiding begonnen, en zijn de opleiding gestart om de benodigde kennis te vergaren.
Kort gezegd is een elektricien een monteur van elektrische installaties. Elk huis heeft een elektriciteitsvoorziening en het werk van de elektricien (of monteur) bestaat eruit om de infrastructuur voor deze voorziening aan te leggen.  


Een elektrotechnicus

Een elektricien kan ook wel een elektrotechnicus genoemd worden. Hij heeft ofwel veel werkervaring of anders wel het vak bijvoorbeeld van zijn vader geleerd, of heeft de opleiding elektrotechniek op universitair, HBO of MBO gedaan. Tegenwoordig volstaat de richting Techniek op VMBO niveau voor deze functie ook, maar kan iemand zich pas elektrotechnicus installateur noemen als hij bijbehorende diploma's van cursussen heeft behaald. 


Is er werk?

Mocht u opzoek zijn naar werk binnen deze branche en mocht u geen ondernemer die zichzelf verhuurd zijn, dan kunt u terecht bij alle grote uitzendbureaus. Het voordeel van deze uitzendbureaus, waaronder die die zich specifiek richten op onder meer werk in deze branche, is dat u contacten aanlegt met de bedrijven aan waar u wordt uitbesteed. Wanneer u dan even zonder werk komt te zitten, mocht u geen vast of tijdelijk contract krijgen, heeft u op zijn minst een aantal (nuttige) contacten waar u naar kunt bellen. 


De komende jaren

Het VMBO staat niet altijd even positief in het nieuws en op grote scholen wordt het laaggeschoolde publiek vaak links gelegd. Maar er is altijd behoefte aan praktijkgerichte mensen met vakkennis: mensen die weten waar ze het over hebben en direct aan de slag kunnen, waar dan ook. De komende jaren neemt de vraag naar deze mensen toe: iedereen gaat studeren op HBO of universiteit niveau en diploma's van deze instituten worden gewoonweg minder waard (inflatie van diploma's). Er wordt nu al gezegd: wil je baanzekerheid? Verzeker jezelf dan van een baan in (bijvoorbeeld) de elektriciteitsbranche. Bijscholing en cursussen zijn altijd handig en kunnen een waardevolle aanvulling zijn voor bedrijven die op zoek zijn naar mensen met gerichte kwaliteiten.


Bekende elektriciens

Nikola Tesla, Thomas Edison, George Westinghouse en Werner von Siemens hebben veel betekend voor deze branche en zijn in feite grondleggers voor de elektrotechniek. Zonder hen geen elektriciteit, laat staan een verlicht huis!

Op zoek naar een ervaren en deskundig elektricien? Neem dan eens contact op met Cees Boer bv

Delen